Onthoud mij    - paswoord kwijt? - gratis registreren
Weerkaarten
  Weerkaarten selectie  
Bekijk weerkaarten: Deel 1 Deel 2 Actueel
Lees hier meer over de weerkaarten die www.extreemweer.nl gebruikt voor de chases. Als je met de muis over de kaart naam gaat, verschijnt de desbetreffende kaart in beeld.
0-3 km Storm-relative Environmental Helicity
toelichting volgt
0-6 km shear
Deze kaart geeft een indicatie van de windschering in de (onderste) atmosfeer. Met lijnen wordt de windschering van 0-6 km geplot (in knopen), de kleuren geven de diepe windschering weer. Vooral deze is interessant bij de vorming van organisatie van buien en voor de vorming van supercellen.
10 Meter wind
Dit is de verwachte snelheid de verwachte windrichting op 10 meter hoogte. Je ziet de windsnelheid in windvaantjes en in verschillende kleuren (hoe feller, hoe meer wind). De snelheid staat in knopen (1,8 km/u). 'n Heel streepje staat voor 10 knopen en een half streepje staat voor 5 knopen.
2 Meter dauwpunt
Het dauwpunt is de temperatuur waarbij het aanwezige vocht in de lucht gaat condenseren. Het dauwpunt is afhankelijk van de temperatuur van de lucht en van de hoeveelheid vocht in de lucht (hoe meer vocht hoe hoger het dauwpunt). Het verschil tussen de 'gewone' temperatuur en de dauwpunts temperatuur is ook een indicatie voor de vochtigheid van de lucht, hoe groter dit verschil hoe droger de lucht.
2m Temperatuur
Dit is de verwachte 2 meter temperatuur op het tijdstip rechtsboven in de hoek.
500hPa Geopot.
Op deze kaart staan in dikke witte lijnen de druk op zeeniveau (isobaren) en in kleuren de (geopotentiƫle) hoogte waarop de druk 500 hPa bedraagt(z500). Het 500 hPa-vlak is voor te stellen als een golvend laken, met bulten en kuilen, overal op het 'laken' is de luchtdruk 500 hPa. Bij de bulten ligt de plek waar de luchtdruk 500 hPa is wat hogerop in de atmosfeer en bij de kuilen wat lager. Dit geldt trouwens voor alle drukvlakken, dus ook voor bijv het 850 hPa vlak, het 700 hPa vlak of het 300 hPa vlak. Ook kun je op deze 500hPa kaart de stroming op circa 5 km hoogte aflezen.
700hPa vertikale bew.
Op deze kaart staan in dikke witte lijnen de druk op zeeniveau (isobaren) en in kleuren de (geopotentiƫle) hoogte waarop de druk 700 hPa bedraagt(z700). Het 700 hPa-vlak is voor te stellen als een golvend laken, met bulten en kuilen, overal op het 'laken' is de luchtdruk 700 hPa. Bij de bulten ligt de plek waar de luchtdruk 500 hPa is wat hogerop in de atmosfeer en bij de kuilen wat lager. Dit geldt trouwens voor alle drukvlakken, dus ook voor het 850 hPa vlak of het 300 hPa vlak.
850hPa Geopot.
Je ziet hier de verwachte snelheid en de verwachte richting van de wind op 850 hPa (rond 1,5 kilometer hoogte). Behalve de windvaantjes is de windsnelheid ook nog in kleurencontouren geplot. De snelheid staat in knopen (Eng. zeemijlen (1,8 km) per uur ) aangegeven, en een heel streepje op de windvaan komt overeen met 10 knopen en een half streepje met 5 knopen.
Cape - lifted index
De CAPE wordt met kleuren aangegeven en de LI met lijnen. CAPE en LI zijn beiden zogenaamde 'onstabiliteitsindices', dat wil zeggen het zijn waarden om aan te geven hoe (potentieel) onstabiel de atomsfeer is. Als de atmosfeer onstabiel is zal convectie (opstijgen van 'warme' luchtbellen) onstaan en dit kan leiden tot het onstaan van stapelwolken die uit kunnen groeien tot buien. CAPE staat voor Convective Available Potential Energy, de potentieel beschikbare energie vanaf het LFC (Level of Free Convection) welke gebruikt kan worden voor convectie. Deze waarde wordt in J/kg uitgedrukt. Hoe hoger de CAPE, hoe meer potentieel onstabiel.
Conv. Cloud Top Temp.
Deze kaart geeft een indicatie tot hoe hoog de toppen van (onweers)buien kunnen groeien. De toppen temperatuur wordt zowel in cijfers als kleuren geplot. Aan de hand van de temperatuur van de buien top kan ook de hoogte worden ingeschat.
Neerslag
Deze kaart laat de verwachte neerslagheveelheden (in mm) zien over de afgelopen 6 uur op het tijdstip van de kaart.
TOP
copyright extreemweer.nl 2007 - 2017 www.extreemweer.nl - op al het materiaal zijn auteursrechten van toepassing!
Versie 3.2.2 Developed by F.A.J. Schmets