Onthoud mij    - paswoord kwijt? - gratis registreren
Nieuwsberichten van extreemweer.nl
  Overzicht nieuwsberichten  
Overzicht jaren: 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007

De meest recente nieuwsberichten zijn op deze pagina te vinden.

Nieuwsberichten verschijnen n.a.v. ondermeer succesvolle chases, nieuws over het extreemweer team, opvallende extreemweerberichten in de media en n.a.v. grote updates van deze site.

-30 augustus 2015-

Broeierig warm en kans op (zwaar) onweer

Afgelopen nacht zijn er in een strook van Zeeland richting Gelderland zware onweersbuien gevallen. Veel blikseminslagen, lokaal hagel van 3-4 cm doorsnede en zware windstoten (Zeeland) hebben lokaal voor schade gezorgd. Veel meer overlast en schade is in Vlaanderen veroorzaakt, waar de onweersbuien zijn ontstaan en dan doorgaans het meest heftig kunnen uitpakken. Voorlopig zijn we nog niet van de vochtig warme lucht af.
 
Een thermisch laag ligt nog steeds boven Noord-Frankrijk met uitlopers over de Benelux en passeert pas maandagmiddag zelf onze omgeving. Eén van de uitlopers, een thermische vore, komt vannacht over het midden en westen van ons land te liggen. Dit gaat opnieuw onweersbuien opleveren: CAPE ligt vannacht opvallend hoog (ruim 2000 J/kg), schering bedraagt ongeveer 25 kts op 2-6 km en ruim 40 kts op 0-6 km. Buien zullen waarschijnlijk niet vanaf de grond ontstaan en in dat geval van het multicell type zijn, maar afgelopen nacht is een enkel exemplaar daar toch in geslaagd en dan is een supercell ook weer mogelijk. Kans op lokaal grote hagel (>2 cm doorsnede) en veel neerslag in korte tijd, sommen tussen 20 en 40 mm kunnen makkelijk weer voorkomen. Gezien overlap van schering en CAPE komt er bij de buien ook weer frequent bliksem voor, wellicht maximaal 200-250 ontladingen / 5 min bij de zwaarste cellen.
 
Maandagochtend trekken eventuele onweerscomplexen naar het noordoosten weg en breekt de zon door. We zitten nog altijd in dezelfde luchtsoort als vandaag, wat opnieuw een drukkend warme dag oplevert. Middagtemperaturen van 22 graden op de Wadden tot lokaal 30 in het zuidoosten en oosten. Vervolgens trekt maandag vanaf de namiddag het thermisch laag zelf van ZW naar NO over ons land met flink toenemende onweerskansen. Na 16.00 uur neemt vanuit België de kans op zware regen- en onweersbuien toe. Hoeveel initiatie er plaatsvindt is nog wel onzeker, met name Harmonie (12z) en GFS berekenen niet al te grootschalige convectie meer. CAPE ligt wel rond 2000-2500 J/kg en schering neemt later op de dag flink toe (40-50 kts), wat georganiseerd multicell-onweer kan opleveren en vooral over de oostelijke helft mogelijk een enkele losstaande supercell. De kans op zware windstoten is aanzienlijk groter dan bij de nachtelijke buien, snelheden van ca 90-100 km/uur worden niet uitgesloten, in geval van downburst zou dat zelfs nog wat hoger kunnen uitpakken. Verder lokaal hagel en grote hoeveelheden neerslag in korte tijd (wateroverlast). Halverwege maandagavond verlaten de buien het oosten en wordt de warme lucht definitief verdreven door een weinig actief koufront.
 
Wouter van Bernebeek, extreemweer.nl
 

 
Blikseminslag in de vroege ochtend van 30 augustus, bij Gennep (N-Limburg)

 

2850 keer gelezen
Nieuwsberichten 2017
Er zijn nog geen nieuwsberichten geplaatst voor dit jaar.
Reageer op dit nieuwsbericht::
Naam:
Reactie:
Code [anti-spam]:
Extreemweer.nl behoud zich het recht om berichten die niet toelaatbaar zijn te verwijderen of om berichten waar nodig te bewerken (denk aan typ- en taalfouten).
Reactie door Catharina Anna Jasmijn Wi op 26-09-2016 om 22:19
Ik ben erg blij met dit artikel, ik heb het heel goed kunnen gebruiken voor mijn werkstuk. Ik zit op het gymnasium en het is zeer pittig! Ik piekerde erg over mijn bronnen, tot ik deze site zag... Echt een aanrader! Mijn klasgenote, Femke Maas, heeft een keer een blikseminslag bij de boom van de buren meegemaakt... Zij interesseert zich daarom nog wel voor blikseminslagen. Eigenlijk heeft mijn zus, Daphne Hannah Winter, deze site ontdekt. Dus eigenlijk mag ik haar wel bedanken! Voor mijn werkstuk heb ik een 10! Dank deze site dus ook!
Reactie door lol op 07-06-2016 om 15:39
Lol
Reactie door lauraaaa op 06-01-2016 om 16:24
copyright extreemweer.nl 2007 - 2017 www.extreemweer.nl - op al het materiaal zijn auteursrechten van toepassing!
Versie 3.2.2 Developed by F.A.J. Schmets